Top 10 cărți de 'natură' din 2020
O listă foarte subiectivă a lecturilor care m-au încântat și educat anul acesta.
Salutare!
Și-ți mulțumesc că ai deschis o nouă ediție a Bibliotecii Exploratorilor Moderni.
(E un mail lung, cu multe cărți, așa că recomand să apeși/dai click pe titlu, pentru a-l citi în browser.)
Eu sunt Vasile Decu, „blogger de știință, astronom amator, șoarece profesionist de bibliotecă”, iar azi îți prezint topul meu al celor mai interesante, relevante și bine-scrise cărți despre lumea naturală din jurul nostru, de la furnici la balene.
Lista de mai jos e dedicată noutăților în limba engleză, publicate anul acesta. 2020 a fost excelent pentru ‘nișa’ cărților de nonficțiune, mai ales a celor despre lumea vietăților din jurul nostru. Peste câteva zile vine și topul cărților în limba română.
Multe dintre ele vor fi traduse, probabil, și la noi, foarte curând. Iar cartea cu care încep, căci are o importanță extrem de mare, A Life on Our Planet, a celebrului David Attenborough, a fost deja adusă de editura Publica - „O viață pe planeta noastră. Mărturia mea și o viziune pentru viitor”, 55 lei.
Sau, dacă te-am ajutat până acum să descoperi vreo carte faină; ori te-ai bucurat de lectura interviurilor; ori îți place proiectul, mă poți răsplăti și susține cu o donație unică, direct pe Revolut ori Donorbox, cu 25, 50 ori 100 lei.
„Acum suntem toți locuitori ai Pripiatului. Ne trăim viețile confortabile în umbra unui dezastru pe care noi înșine îl provocăm. Și este chiar firesc să continuăm astfel până la apariția unui motiv convingător ca să n-o mai facem, plus un plan foarte bun pentru o alternativă. De aceea am scris cartea de față.
Natura pălește. Dovezi sunt peste tot. S-a întâmplat în cursul vieții mele. Am văzut-o cu ochii mei. Va duce la distrugerea noastră.
Totuși mai avem timp să oprim reactorul. Și există o alternativă bună.
Această carte este povestea felului în care am ajuns să comitem acel ceva, cea mai mare greșeală a noastră, și cum am putea, dacă acționăm acum, să o îndreptăm.”
Împreună cu documentarul (Netflix) din care este inspirată, ultima carte a celebrului David Attenborough este cea mai importantă lectură de anul acesta, căci explică scurt și pe înțelesul tuturor dezastrul în mijlocul căruia suntem azi și măsurile pe care trebuie să le luăm. Acum. Poate nu este cea mai mare, cea mai interesantă, ori cea mai artistică, deși Attenborough e un scriitor talentat, dar e cea mai relevantă carte pe care vă recomand s-o cumpărați și s-o citiți. Toate lumile naturale descrise în cărțile de mai jos depind de cât de bine înțelegem și reacționăm la avertismentele și soluțiile descrise în această mărturie a celei mai cunoscute și iubite voci de popularizare a științei și naturii.
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 83 lei
„Ce este un elefant? Un personaj preferat din cărțile de copii, o armă de război, un simbol religios, o figurină din cărțile de desenat, un dăunător, o emblemă a eforturilor de conservare a naturii, o sursă de venit, o sursă de pierderi economice, un trofeu de vânătoare, o atracție turistică, o fiară înspăimântătoare, un uriaș blând, o sursă de fileș sau o sursă de putere. A fost și este, în diferite momente, toate cele de mai sus, iar această diversitate de răspunsuri ilustrează complexitatea și istoria relației noastre cu unul dintre cele mai mari animale terestre. Puține animale inspiră atât de multă pasiune - și dezbatere aprinsă. Mă gândesc uneori că aceste animale enorme poartă atât de multe semnificații, atât de mult simbolism și bagaj semantic - dar măcar au forța de a o face.
Când spun că lucrez cu elefanți, majoritatea oamenilor au o imagine clară și fermă în mintea lor, cu care îmi vine greu să concurez. Dar și viziunea mea asupra elefanților e la fel de personală ca a tuturor celorlalți. Pentru mine, elefanții sunt cel mai mare, mai complex și etern fascinant puzzle pe care l-am întâlnit vreodată.”
Abonații vor putea citi miercuri unul dintre cele mai bune interviuri pe care le-am făcut în ultimii ani, cu biologul Hannah Mumby, autoarea unui volum fascinant despre acești uriași misterioși - Elephants: Birth, Life, and Death in the World of the Giants.
„Limbajul fluturilor este cel al culorii. Din punct de vedere al evoluției, superbitatea lor este ‘intenționată’, chit că nu și conștientă. Scopul lor nu este să ne impresioneze pe noi, oamenii, dar, cum culoarea trezește reacții primare și universale, suntem vrăjiți oricum.”
Una dintre cei mai bune voci de popularizare a științei, jurnalista americană Wendy Williams ar fi trebuit să fie, cu The Language of Butterflies, în top 3 cele mai bune cărți de știință pe la toate publicațiile! Mi-am ‘îngălbenit’ ebook-ul cu sublinieri și notițe, căci cartea abundă în informații științifice despre aceste insecte fascinante (despre care știm atât de puține! și le subestimăm pe nedrept, drept fragile sau simple), precum și istorii mai frumoase ca ficțiunea despre pasionații care le-au descifrat misterele - precum Darwin sau geniala Maria Sibylla Merian!
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 70 lei
Am crescut cu cărțile exploratorului rus Vladimir Arsenyev, visând la aventuri prin ‘pustietatea’ (socială) plină de minuni naturale a Siberiei, așa că am reacționat foarte puternic la cartea ornitologului american Jonathan Slaght. Poate că am deschis-o din nostalgie, dar v-o recomand cu siguranța de acum a pasionatului de înaripate și a cititorului experimentat. Dedicată celei mai mari specii de bufniță din lume, - bufniţa-pescar Blakiston, mare cât un hidrant ori „11 ciori” :)) -, niște păsări absolut captivante, Owls of the Eastern Ice e plină de aventuri cu tot felul de personaje exotice în regiunea Primoriye din extremitatea estică a Rusiei - destul de familiare și est-europenilor ca noi :)). Atât de faină scrisă, că n-am putut s-o las din mână, până la ore mici ale dimineții, de a trebuit să fiu dus la culcare ca un copil… E pe lista de relectură!
După ce o citiți, nu uitați să faceți o donație și pentru Societatea Ornitologică Română! Oamenii faini de acolo, dacă ar fi finanțați un pic mai bine, nu doar că ar putea să ne apere și mai bine fauna noastră superbă, dar ar putea și ei să scrie astfel de cărți superbe.
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 63 lei
„Explorarea începe în bibliotecă” e motto-ul pe care l-am ales pentru acest blog - pentru că sună bine și e și adevărat. Parțial. Explorarea începe din curiozitatea de a vedea cu ochi noi „banalul” din jurul nostru, de a investiga jungla din propria grădină, precum minunata Maria Sibylla Merian, menționată mai sus. Ignorăm ușor, și pe nedrept, lumile invizibile de sub nasul nostru. Precum cea a fungilor, dezvăluită de micologul Merlin Sheldrake într-o carte revelatoare, pe care o folosesc acum drept manual (cum foloseam pe vremuri atlasul ilustrat al animalelor).
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 83 lei
Pe câmpurile submarine ale oceanelor, lipsite de anotimpuri, așa cum le înțelegem noi, alunecarea în adâncurile întunecate a unei balene moarte este sinonimă cu o primăvară - o fântână de viață; spectaculoasă, apoi sordidă. Balenele din largul oceanelor ne îmbogățesc planetă, mustind a energie și viață, chiar și mult timp după moarte. Sfârșitul unei balene se dovedește a fi foarte important pentru o faună întreagă de creaturi care se vor hrăni cu ea. Nu este doar un deces trist, ci o detonare de viață.
În textele de știință, lirismul și așa-zisul storytelling pot avea efecte adverse serioase, dar Fathoms are un echilibru aproape perfect între formă și fond, între expresie și conținutul științific, fiind una dintre cele mai frumoase cărți de natură ale ultimilor ani, datorită abilităților jurnalistice ale Rebeccăi Giggs.
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 65 lei
Mi-am petrecut o bună parte din copilărie, poate cea mai frumoasă, bântuind cu o gașcă de prieteni, ca niște semi-sălbatici, malurile brațului Borcea, la Fetești-sat. Am o legătură specială, mă alint eu deseori, cu Dunărea. Paradoxal pentru un astronom amator, întinderile periculoase ale mării și oceanului mă sperie și mi se par ostile omului. Nu că n-ar fi fost periculoși și curenții de sub podurile Feteștiului… Un flashback care explică parțial de ce am pus pe listă o carte despre fluvii. Tu o poți citi pentru a învăța despre complexitatea, frumusețea și importanța fluviilor.
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 60 lei
Am tot folosit cuvântul „misterios” în textele astea, pentru diverse vietăți, dar cuvântul se potrivește cel mai bine țiparilor, personajele unei cărți surprinzător de bune a jurnalistului suedez Patrik Svensson.
E o istorie excelentă a biologiei și misterelor acestor pești ciudați (să recunoaștem), a conexiunilor neașteptate cu alte domenii științifice, a simbolisticii lor și a întrebărilor care încă ne rămân - misiunea unor viitori exploratori.
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 23 lei
„Small, but Mighty like a Sword” e titlul amuzant al unui capitol din Phallacy, o carte de altfel extrem de serioasă despre biologia sistemelor reproductive din lumea animală (din care facem și noi parte, desigur). Emily Willingham explică excelent diversitatea organelor sexuale, într-o lungă prezentare a celor mai surprinzătoare soluții găsite de evoluție. Natura este un inginer excepțional, chit că ilogic.
„Nothing gets clicks like a story about dicks,” she writes. “Even if it’s about a penis that’s 1.5 millimeters long and millions of years old.”
Print: Book-Express.ro, Ebook: Apple Books, 65 lei
Folosite prea des drept simbol al insignifiantului, al banalului, al automatismului și al neimportantului, furnicile nu par jignite de atitudinea noastră și își văd de treabă în lumea lor extraordinar de complexă și de frumoasă. Se pare că lecturile mele de anul acesta s-au axat destul de mult pe redescoperirea naturii ascunse. Totul este interesant, dacă te uiți cum trebuie, zice o vorbă celebră. Iar biologul Edward Wilson ne oferă, prin cărțile lui, „ochelarii” perfecți cu care să vedem mai bine cât de „superioare” sunt aceste creaturi. E unul dintre cei mai renumiți specialiști în mirmecologie, studiul furnicilor (ce termen frumos!), așa că ai ce descoperi în paginile lui.
Print: Book-Express.ro
Bonus #1
Bonus #2
Lista mea ‘scurtă’ de ‘natură’ avea 53 de cărți… Cea mai grea parte a fost să le aleg pe cele 10 de mai sus (și să dezbat în cap tot felul de explicații și motivații). Ca ‘bonus’, uite încă 8 titluri foarte interesante despre lumea plantelor și animalelor, pe care nu mă pot abține să nu le menționez în topul meu de anul acesta. Pe toate ți le voi prezenta mai pe îndelete în ediții viitoare, sub formă de rezenzii ori interviuri cu autorii.
Bonus #3
Îmi place să mă prezint drept ‘felidar’ (o versiune a lui ‘pisicar’, care-mi place mai mult). Sunt fascinat de aproape toate animalele, dar am o atracție specială pentru pisici, mici și mari. Știința îmi explică fascinația pentru pisicile ‘domestice’ (împărtășită de vreo jumătate de planetă) prin trăsăturile lor ‘infantile’. Eu cred că suntem atrași de ele și ne înțelegem atât de bine și pentru că sunt prădători nemiloși și extrem de eficienți. Ca noi.
A Cat’s Tale e o istorie atipică a felinelor noastre preferate, scrisă și ilustrată genial de Paul Koudounaris, care și-a făcut loc imediat și ferm (ca o pisică) pe lista lecturilor mele. Ți-am recomandat-o deja în ediția-pilot a acestui newsletter.
Dedicată pumelor, niște pisici ceva mai mari și mai periculoase (deși am și amintiri horror cu pisici în chiuvetă), Cat Tale, a lui Craig Pittman, figurează pe lista asta datorită unui episod minunat din călătoriile mele, când am vizitat un sanctuar din din Florida. Și acum îmi aduc aminte de paralizia instantă (fascinație și frică instinctivă) indusă de descoperirea bruscă a unei pantere - chit că dincolo de niște garduri serioase.
Pentru că nu vreau să fiu precum caricatura internautului român expert în alegerile americane, dar ignorant când vine vorba de județul meu ori UE, am decis că dedic 2021 ‘pisicilor’ noastre - de la pisica sălbatică la misteriorul, pentru mine, râs. Până voi ieși din nou prin păduri, dacă aveți deja o bibliografie ‘felidară’ ori recomandări de lectură, nu ezitați să-mi scrieți!
Mulțumesc pentru timpul și atenția investite.
Până la următoarea ediție, toate cele bune.
Și nu uita să-ți antrenezi curiozitatea!
„Explorarea începe în bibliotecă.”