Salutare!
Sper că ai o dimineață frumoasă și un weekend liniștit în față.
Ce citesc (și recomand!) acum
Constanța Vintilă, Giulia Calvi, Mária Pakucs-Willcocks, Nicoleta Roman, Michał Wasiucionek - Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud-Est, în secolele XVI–XIX (Humanitas, 2021, 79 lei)
O carte superbă, atât vizual, cu sute de ilustrații, cât și prin bogăția de povești și informații despre tot felul de lucruri interesante din istoria țărilor românești din secolele XVI-XIX. De la modele sartoriale, cu tot felul de melanjuri textile orientalo-vestice, la bijuterii, mirodenii, gastronomie, cafea și tutun, petreceri, obiceiuri, viață urbană și călătorii. Este și editată excelent, de la fonturi la culori, hârtia paginilor și întreaga ‘fizicalitate’ a volumulului (v-ați prins voi ce am vrut să zic).
Uite un fragment pe post de aperitiv sau teaser, scris de istoricul Michał Wasiucionek, despre „Viața socială și ritualul cafelei”.
M-am certat recent (eu pe mine) că știu pe de rost numele neamului Medici, pe câteva secole (fără exagerare: în tinerețe am făcut Litere și mă specializasem, într-un fel, în cultura Renașterii) sau istoria Florenței, Pisei și Sienei, mai mult decât istoria cartierelor din București unde locuiesc, a Bărăganului în care am crescut, sau a Brăilei și Dobrogei, de exemplu. Așa că mi-am propus ca anul acesta să citesc, să învăț și să explorez cât mai multă istorie românească.
Știu că este un clișeu (însemnând un adevăr ‘banalizat’, deci ignorat), dar o bună cunoaștere a mozaicului incomplet al istoriei te ajută să înțelegi și să gestionezi mai bine prezentul. „O croazieră de la Viena la Constantinopol”, a profesorului Constantin Ardeleanu, a fost una dintre cele mai bune cărți de anul trecut. Și abia aștept să intru (cu ochelarii pe nas și multă cafea în cană) în seria „Bucureștiul fanariot” a istoricului Tudor Dinu.
Traduceri noi
Sam Kean - Chirurgul și cuțitul de gheață. Asasinat, fraudă, sabotaj, piraterie și alte fapte mârșave comise în numele științei (Editura Publica, 2022)
Zilele trecute, mi-a bătut curierul la ușă (mi s-a stricat și interfonul :) cu noua carte din colecția de știință a editurii Publica, „Chirurgul și cuțitul de gheață”, a jurnalistului Sam Kean. Îmi plac mult istoriile medicale, mai ales din siguranța unui prezent cu anestezii miraculoase. Căci nu sunt doar lecturi interesante, ci te ajută să înțelegi evoluția științei. În cazul cărții de față, înveți cât de importantă este etica în știință, mai ales în medicină. Sam Kean este un jurnalist de știință foarte, foarte bun și te poartă prin cele mai celebre episoade negre ale medicinei, dar și prin unele obscure ale istoriei, dar fascinante.
Și colecția de știință a celor de la Humanitas s-a mărit recent cu câteva titluri foarte bune, inclusiv un nou ‘Rovelli’:
Carlo Rovelli - Și dacă timpul n-ar exista?
Pier Vincenzo Piazza - Homo biologicus. Cum explică biologia natura umană
Paul Davies - Rețelele de informație și misterul vieții
Recomandări din presa noastră
Adam Rutherford - Cum să combați un rasist. Istorie, știință și realitate (Editura Publica, 2021)
Un interviu foarte bun, făcut de Alexandra Nistoroiu pentru Libertatea, cu geneticianul Adam Rutherford, autorul cărții „Cum să combați un rasist”, adusă și la noi de Publica anul trecut. O lectură importantă, care contrazice excelent pseudoștiința invocată în încercările de justificare a discriminării, bigotismului și urii. Și necesară, din păcate, mai ales pe fundalul deprimantei refulări de rasism de zilele trecute.
„Orice nazist are strămoşi evrei. Orice adept al supremaţiei albe are strămoşi din Orientul Mijlociu. Orice rasist are strămoşi africani, indieni, chinezi.”
„Taxonomiile rasiale pe care le folosim au doar 400-500 de ani. Ceea ce îmi spune că există potenţialul să ne schimbăm şi să acceptăm că, de fapt, nu au niciun sens.”
„Nu o să rezolv rasismul cu cartea asta, pentru că oamenii vor fi bigoţi în alte feluri, dar ceea ce pot să fac e să le spun: nu poţi avea uneltele mele să-ţi justifici rasismul.”
Un alt interviu foarte bun, cu Noreena Hertz, semnat de Ionuț Sociu pentru Scena9:
„Așa cum spun și în carte, sunt multe lucruri pe care le putem face cu toții. În cazul guvernelor, e esențial să poată monitoriza și reglementa activitatea companiilor care dețin rețele de socializare. Nu mai încape îndoială că ura și dezinformarea duc la mai multă însingurare și anxietate. Un alt lucru pe care îl pot face guvernele e să realoce fonduri pentru aceste infrastructuri ale comunității - biblioteci publice, cluburi pentru tineri, centre pentru vârstnici ș.a. Nu știu cum e situația în România, dar o văd în multe alte locuri din lume, mai ales după criza din 2008, când au fost tăiate fonduri tocmai în acest sector. Dar și companiile trebuie să înțeleagă că singurătatea e o problemă, mai ales când statisticele ne arată că 40% dintre angajați se simțeau singuri încă de dinainte de pandemie la nivel global. Trebuie regândit și mediul în care lucrăm, dar și noi la rândul nostru trebuie să fim mai atenți la ceilalți, să sprijinim producătorii locali, să ne gândim la cei vârstnici și la cum putem ajunge la ei. Unele lucruri mici pot face diferențe uriașe.”
Asta mi-am propus să fac și eu cu Biblioteca Exploratorilor. Suntem deja aproape o mie de cititori pasionați aici. Iar câteva zeci și-au făcut și abonamente, care-mi permit să adun tot mai multe cărți. O parte din ele sunt donate prin țară. Iar o parte le adun pentru o bibliotecă publică, un club de promovare a științelor, cât mai viu social.
În pregătire
O super-veste de la scriitoarea Tatiana Niculescu:
„#ViațaLuiMihailSebastian În curând, adaug un titlu nou în colecția mea de biografii interbelice. Dintre toate ‘viețile’ pe care le-am scris până acum, mi-e cea mai dragă. Va fi în librării în martie.”
Îmi propusesem, de ceva timp, să recitesc durerosul Jurnal al lui Mihail Sebastian, cunoscut parcă mai bine în afară decât la noi, dar ezitam, cu gândul că s-ar putea să mă deprime și mai tare unele ecouri în prezentul nostru cu tot mai multe derapaje în retorica și ura extremistă. O s-o fac, mai ales că vreau să văd cum o absorb acum, la maturitate.
Noutăți în engleză
Pentru când nu voi mai vedea dublu și voi putea suporta strălucirea ecranului iPad-ului.
Pauza de cinema
Abia aștept noul „Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore”, în aprilie, dar și documentarul BBC „Fantastic Beasts: A Natural History”, cu unul dintre actorii mei preferați, Stephen Fry.
E cu Fry, e cu animale, e cu știință - ideal!
Toate cele bune!
Vasile