Salutare.
Eu sunt Vasile Decu, „blogger de știință, astronom amator, șoarece profesionist de bibliotecă”, iar acum îți prezint topul meu al celor mai interesante și frumoase cărți dedicate lumii păsărilor. Povești bine scrise, pline de știință, imagini superbe și multe, multe descoperiri interesante.
Jonathan Meiburg - A Most Remarkable Creature: The Hidden Life and Epic Journey of the World's Smartest Birds of Prey
Cum de n-am știut eu până acum de șmecherele caracara?! Inteligente, curioase, hoațe, jucăușe, omnivore în meniu și comportament, sociabile și adaptabile. Știu că sună a clișeu, dar cartea jurnalistului și muzicianului Jonathan Meiburg a fost o revelație pentru mine. Scrise excelent, poveștile despre aceste „maimuțe înaripate” din America de Sud (deh, răutatea victimelor care rămân fără lucruri) sunt o carte de vizită foarte bună pentru lumea nespecialiștilor în ornitologie. Că prea lăudam până acum doar corvidele și papagalii.
Scott Weidensaul - A World on the Wing: The Global Odyssey of Migratory Birds
Păsările pot fi considerate exploratorii supremi. Aparent fragile, aceste creaturi minunate trec munți (Himalaya level), oceane și mări, zboară anual de la pol la pol, stau în zbor cu anii, trăiesc în cele mai dure medii naturale, de la deșerturi de nisip la cele de gheață - și par mereu în mișcare (o metaforă cu atât mai puternică în acești ani de carantină). Ornitologul Scott Weidensaul (finalist al premiului Pulitzer) ne plimbă prin lume pentru a ne arăta, cu entuziasm contagios, unele dintre cele mai interesante specii de zburătoare cu care împărțim această lume mare - și mică, în același timp.
Jon Dunn - The Glitter in the Green: In Search of Hummingbirds
O aventură în lumea bijuteriilor aviare numite păsări colibri, scrisă excelent de jurnalistul de natură Jon Dunn, în acel stil britanic de top în comunicarea științei. Păsările colibri sunt nu doar exemple remarcabile de inginerie naturală și frumusețe, dincolo de tot ce poate imagina un pictor sau animator modern, dar, din păcate, și simboluri ale vulnerabilității ecosistemelor în fața defrișărilor, braconajului și schimbărilor climatice.
Boria Sax - Avian Illuminations: A Cultural History of Birds
O istorie fascinantă a reflectării lumii aviare în cultura noastră, de-a lungul secolelor, cu perspective din științe, arte vizuale, literatură, folclor, muzică - etc. E una dintre cărțile mele preferate cu care mi-am îmbogățit biblioteca anul acesta. Vorba autorului, ținând cont de cât de diferiți suntem, în tufișul evoluției naturale, e șocant câte lucruri găsim în comun între oameni și păsări. Nu e doar o lectură de infotainment genial, ci ne arată și cât de legați suntem, ecologic și cultural, și cât de important e să împărțim în pace lumea asta frumoasă. Deloc ironic, zic că merge citită și doar pentru imagini :))
Douglas J. Futuyma - How Birds Evolve – What Science Reveals about Their Origin, Lives, and Diversity
Am învățat enorm din volumul ăsta! Las acum autorul să vorbească: „Cartea aceasta e pentru pasionații de ornitologie. Dar și pentru toți cei care iubesc natura și își pun uneori întrebări despre lucrurile pe care le văd. De ce masculii unor specii sunt mai colorați față de alții? De ce unele bufnițe și alte specii au culori diferite, independent de sex sau vârstă? De ce puii sunt crescuți de femele, de masculi, sau de ambii părinți? Ce sunt speciile, de unde vin, de ce sunt mai multe în zonele tropicale? De ce și când a apărut această diversitate aviară incredibilă? Sunt întrebări din curiozitatea tuturor celor interesați de evoluția naturală, nu doar a păsărilor, și sper ca fiecare să găsească ceva valoros în această carte.” Confirm. Vasilache, decembrie 2021.
Jackie Higgins - Sentient: What Animals Reveal About Our Senses
Martin Stevens - Secret Worlds: The extraordinary senses of animals
Două cărți care te scapă de aroganță ‘specieistică’ (cred că am inventat cuvântul ăsta, căci româna e deseori mult mai săracă în plasticitate decât engleza). Sunt dedicate super-simțurilor din lumea animalelor și includ capitole dedicate păsărilor, precum huhurezul bărbos (Strix nebulosa) și striga (Tyto alba), care pot vâna în întuneric total, datorită adaptării unui super-auz. Explicarea asimetriei urechilor, a fizicii acustice, a ingineriei penelor, a proceselor neurologice (etc) bate orice Tolstoi sau poezie (iar eu am făcut Litere, pe vremuri).
Richard Dawkins - Flights of Fancy: Defying Gravity by Design and Evolution
Un lung eseu foarte interesant despre istoria soluțiilor biologice pentru zbor și a fascinației, invidiei și emulării noastre a lumii naturale (precum și a depășirii ei, în multe privințe - da, am fost pe Lună :) ). E un ‘Dawkins’ nou (la volum mă refer, în mare parte), care o să vă placă, old-school, back to science - cu multe insight-uri legate de evoluție, dar și cu meditații despre simbolistica zborului în imaginația noastră.
Sean Flynn - Why Peacocks? An Unlikely Search for Meaning in the World’s Most Magnificent Bird
De ce să-ți iei păuni în curte? „Pentru pene. Ăsta-i motivul. Și pentru culori. Pentru că un păun e o apariție improbabilă, eterică, un experiment aviar din ceața fanteziilor despre frumusețe ireală. Pentru că priveliștea unui păun oferă fericire. Pentru că poetul Keats avea dreptate despre adevăr și frumusețe. (…) Și pentru că încerci să-ți cucerești viitoarea soție.” Așa începe cartea jurnalistului celebru și multi-premiat Sean Flynn, despre aventura sa de părinte al unor păuni indieni absolut superbi, nesuferiți, mofturoși, ciudați și gălăgioși. O lectură amuzantă despre relația noastră cu păsările ‘domestice’ - și biologia lor fascinantă. Ca fost și viitor fermier, unde rațele mele (menajeria, de fapt) o să moară de bătrânețe, m-am bucurat mult de cartea asta :) .
Desigur, nu puteau lipsi spectaculoasele portrete aviare ale lui Tim Flach, din Birds, albumul anului, pentru mine (și cred că și cartea). Și un motiv în plus să mai folosesc o imagine din această serie fantastică. Mi-a fost greu să aleg, dar de data asta am mers cu pupăza, căci știu că o să vă placă, aproape tuturor - chit că fotografia mea preferată din album e a corbului!