Albumele foto ale anului 2021
Povești vizuale de neuitat, de la oceane și vulcani la păsări și balene.
Salutare. Și bine v-am regăsit.
Eu sunt Vasile Decu, „blogger de știință, astronom amator, șoarece profesionist de bibliotecă”, iar azi îți prezint topul meu al celor mai frumoase albume de natură din 2021.
De la minusculul semințelor la spectacolul geologic al vulcanilor și de la „zborul” balenelor la cel al păsărilor din oceanul de aer în care trăim și noi, cărțile de mai jos încântă (sau dor) prin imagine, prin mișcările sintetizate într-un singur cadru, dar sugerate în toată complexitatea lor, și prin mesaje - de cât de fascinantă și fragilă e lumea din jurul nostru.
Dacă o să-ți placă lista și te va ajuta să descoperi lecturi noi, te invit și să te abonezi, pentru a te bucura de multe interviuri lungi și interesante cu unii dintre cei mai buni autori de nonficțiune.
A fost cartea anului, pentru mine. Un album magnific, cu sute de portrete aviare care-ți taie respirația. Din peste zece mii de specii de păsări, Tim Flasch a ales, împreună cu colaboratorii săi ornitologi, o serie de personaje extrem de interesante și de fotogenice, de la condorii regali și exploziile de culoare ale tucanilor și papagalilor la expresivii corbi, misterioasele bufnițe și ‘banalele’ rațe (ce jignire!)
Aducerea lor în studio nu a fost un simplu truc editorial. Prin calitatea artistică, rezoluția detaliilor și apropierea pe care ne-o oferă, portretele acestea ne dezvăluie personaje paradoxale, pe care le putem și antropomorfiza, da („regele condor”, „machiavelicul corb”, „rața jucăușă și copilăroasă”, „diva pupăză”), dar ne și șochează prin stranietatea lor primordială, de ‘dinozauri’ care țopăie printre noi. Iar privirile pe care acest album ni le întoarce poate ne vor ajuta să le vedem mai bine, să le apreciem și să le protejăm. (Nu uitați să donați către SOR sau să cumpărați de acolo albume, căsuțe și semințe!)
“What photography can do uniquely as a medium is to fragment a single moment in time, thereby extending our experience of that moment, which the persistent flow of movement and therefore our vision often denies us. It invites us to examine and contemplate the bending of a feather caught in flight, the minute details of the vanes and barbules of plumage, the frozen moments of torpedo-like diving penguins, the painterly reflections of flamingos wading.” Tim Flach
Sunt mai multe statui cu lei în orașele noastre decât lei în sălbăticie… În jur de 10.000 doar în Londra, în timp ce populația de lei a scăzut sub 20.000. În ritmul declinului actual, oare ne vor rămâne doar pietrele în locul acestei specii magnifice? - se întreabă și fotograful scoțian George Logan, unul dintre cei mai talentați activiști care militează pentru oprirea vânătorii ‘sportive’, pentru ‘trofee’ de leu.
Lion: Pride Before The Fall e o serie de fotografii puternice care ilustrează viața acestor feline regale, în toată frumusețea, brutalitatea și fragilitatea ei.
Un album ca o alarmă estetică extrem de puternică, despre pericolul pierderii unor specii emblematice ale Africii, de la elefanți la gorile și gheparzi. Dar seria lui Joachim Schmeisser nu e un pomelnic trist, ci un argument puternic pentru acțiune. Nu sunt scene de renunțare, ci de viață complexă. Portretele lui alb-negru sunt, de fapt, explozii de nuanțe de culoare, mișcare și dinamism. „Fleeing the Storm” e preferata mea.
Metaforele vizuale ale lui Nick Brandt sunt foarte puternice, mai ales prin nuanțele infinite de cenușiu amenințător. Din păcate, portretele sale sunt cu mult mai puțin sumbre decât realitatea pe care o sintetizează. Imaginile nu sunt colaje, ci scene reale, cu animale din sanctuare, salvate dintr-o natură sub un asalt uriaș de distrugere accelerată, de la acțiuni individuale la impactul global al schimbărilor climatice. Iar natura ne include și pe noi. Poate că vom ieși cu bine din ceața aceasta sufocantă, supraviețuitori (oameni și animale), sau poate că dimineața va lumina locuri pustii. Depinde de noi. Noi suntem și agresori, și victime. Și braconieri, și salvatori. Și poluatori, și refugiați. Încă nu e prea târziu. Încă mai avem un bec de speranță.
Vidrele asiatice pitice (Aonyx cinereus) sunt foarte sociabile, ca noi, și învață tehnicile de vânătoare și diverse soluții privindu-i pe ceilalți membri ai ‘tribului’. Dar și extrem de simpatice, nu-i așa?! Sunt personaje din Photo Ark Wonders, cel mai recent album din seria celebră a lui Joel Sartore pentru National Geographic, un efort de mulți ani de a fotografia cât mai multe specii într-o ‘arcă artistică’, care să ne inspire să protejăm diversitatea naturală.
Peisaje superbe și neașteptate, la granița minusculă dintre cele două oceane, de apă și de aer. O graniță permeabilă (mai ales dacă ne gândim că apele au absorbit o parte uriașă a emisiilor noastre de până acum), dar paradoxal ‘opacă’, separând lumi diferite și stranii, pentru toți locatarii, de sus sau de jos. Fotograful NatGeo David Doubilet are o lungă carieră în explorarea marină, fiind poreclit „Audubon-ul mării”.
Laurent Ballesta - Planète Méditerranée
O călătorie de explorare a Mediteranei - cea abuzată și ignorată, dar chiar și acum misterioasă și plină de comori naturale - de la unul dintre cei mai buni fotografi subacvatici din lume. Este o mare „rănită, dar cu multe oaze secrete”, după cum scrie și autorul. Exoticul este mereu doar la un pas distanță.
O colecție de imagini „wow”, aproape suprarealiste, din ecosisteme marine de prin toată lumea, din largul coastelor Africii la cele americane, de la Galápagos la Antarctica. Spectacole grandioase, cu rechini, țestoase uriașe și balene.
De formație biolog marin, Thomas Peschak spune că poate ajuta mai mult prin imaginile sale, pentru a ne arăta cât de frumoase sunt oceanele și că trebuie să învățăm să coexistăm cu toate aceste creaturi minunate.
O călătorie în lumea leviatanilor fragili, cele mai mari mamifere din lume, cu o societate și comportamente complexe, din care mai avem mult de descifrat (pe fundalul unui cronometru tragic, căci populațiile lor sunt în scădere abruptă din cauza traficului comercial, a poluării și a vânătorii, chiar și azi). E frustrant cât de mult timp ne-a luat să înțelegem diversele forme de inteligență și culturi din lumea animală. Și, chiar dacă susțin din plin căutarea vieții dincolo de planeta noastră, nu trebuie să uităm (și să distrugem) celelalte forme de inteligență din jurul nostru.
Hidden Beauty of Seeds & Fruits: The Botanical Photography of Levon Biss
Sper să mă ierte geologii din audiență, dar semințele mi se par cele mai frumoase bijuterii ale lumii, minuni artistice și de inginerie naturală. Soluțiile găsite în lumea plantelor, prin evoluție, cizelate până la nivel molecular, îți oferă un domeniu de studiu pentru câteva vieți. Dar te poți bucura de ele și doar la nivel estetic, de amator. Răsfoind această colecție, de la Royal Botanic Garden Edinburgh, a fotografului britanic Levon Biss, m-am gândit imediat și la colecțiile și studiile de imagine ale lui Gabriel Șerban (cu al său „Herbarium”, de exemplu) - și la faptul că mica noastră industrie editorială ar trebui ajutată să crească, căci ne poate oferi și ea albume, cărți și astfel de explorări vizuale la nivel înalt de valoare științifică și calitate artistică.
Max Milligan - Birth of a Volcano
Abia aștept să public interviul lung, personal și extrem de interesant cu Max Milligan, cu care m-am împrietenit acum câțiva ani pe când bântuia prin dealurile și pădurile din Transilvania. Da, va urma și un album dedicat României. Din cele câteva cadre pe care le-am văzut și le bănuiesc, va fi spectaculos. Un nou ambasador puternic pentru natura noastră.
"I have photographed five volcanoes in my life
and never seen anything like this before. It is Mordor.”
Birth of a Volcano documentează erupția vulcanului islandez Geldingadlir, din primăvara acestui an. O poveste geologică fascinantă, cu o atmosferă stranie, periculoasă, străină „umanului”, dar extrem de frumoasă. „The amazing thing about this volcano is I walked up there… well, 17 times. And every single time was different. This is why I and all the other volcanologists and photographers say this is the best volcano ever, because it's just so beautiful and it's ever changing, always changing, never, ever the same.”
Albumul lui Pete McBride este unul dintre preferatele mele din Biblioteca Exploratorilor. După anii ăștia de haos, poluare fonică și comunicațională, am reacționat puternic la multe dintre imaginile lui. Ca om de text, spun deseori că fotografia limitează, dar, uneori, poate sintetiza atât de bine o emoție, un gând, o poftă, o stare… În albumul ăsta, care te poartă din Everest până-n Atacama, chiar vezi liniștea, simți confortul unor locuri pustii și ești transportat brusc într-o singurătate pozitivă, stimulantă psihic.
Jimmy Chin - There and Back: Photographs from the Edge
Am o frică… fobie, de fapt, de înălțimi, una foarte sănătoasă și care mă face, desigur, să mă uit captivat la toți cei care îndrăznesc să se apropie de vârf, de margine, de gol. Iar albumul ăsta, al lui Jimmy Chin, regizorul documentarului„Free Solo”, printre multe altele, mi-a strâns stomacul de multe ori și mi-a dat endorfine chiar și când l-am răsfoit ascuns în bibliotecă.
“As I have pursued my explorations I’ve had these pinnacle moments, moments that were difficult or extraordinary. I put these little markers in my life’s timeline, that these were moments that would land in the book.” Jimmy Chin (Instagram link)
Dan Dinu - România Sălbatică
Cartea anului la noi, nu doar pentru sutele de tablouri pe care le include, de prin toată țara, ci mai ales pentru misiunea ei - de a ne mobiliza să vedem și să apreciem frumusețile pe care încă le avem și să le protejăm.
„O carte e menită a fi citită și răsfoită. Să se vadă că e tocită, să se vadă că a fost uzată. Să fie înțeleasă, să fie dată mai departe”, mi-a spus Dan Dinu în interviul pentru Biblioteca Exploratorilor. Raportez deja multe cute și urme pe albumul său, la care mă întorc des și pe care încerc să-l trimit în cât mai multe biblioteci.
Andrei Daniel Mihalca - Africa
Un volum educațional esențial în orice bibliotecă, plin de informații științifice și mini-povești din lumea naturală a Africii, dar și de imagini superbe, de la un om de știință prea modest în a se menționa singur între fotografii profesioniști, de la noi sau din afară (așa că o fac eu). Albumul e o lecție de zoologie minunată, cu sute de specii - celebre, fotogenice sau ignorate - dar absolut toate interesante! De la pui de hienă ori babuin la uriașii elefanți. (Nu uitați să-l urmăriți pe Andrei Daniel Mihalca pe Facebook, pentru alte sute de imagini spectaculoase.)
„Portretul de pe copertă este al unui elefant bătrân din Africa de Sud. Nu are neapărat o poveste în spate, dar imaginea mi-a plăcut foarte mult, este foarte expresivă. Avea un fildeș foarte mare și mergea spre noi, neagresiv, deplasându-se lent prin savană, din și către locuri pe care doar el le știa, căci elefanții au mereu o țintă.
A fost greu să fac o balanță între suprafața acoperită de fotografii și suprafața acoperită de text. Am vrut să fac un album foto, dar m-am axat mult și pe prezentarea animalelor, măcar de cultură generală, pentru ca cititorii să învețe despre animale, ce este o antilopă, o gazelă, unde trăiesc, care sunt speciile amenințate cu declinul sau dispariția, și de ce.” Andrei Daniel Mihalca, în interviul pentru Biblioteca Exploratorilor.
Gheorghe Popa - Cuejdel: A Tale from the Carpathian Wilderness
Natura e cel mai talentat artist, zice pe drept acel clișeu celebru. Palete incredibile de culoare, texturi fantastice, scene de fantezie - surprinse absolut minunat în albumul superb (și editat excelent) al fotografului de natură Gheorghe Popa, dedicat lacului Cuejdel, din județul Neamț. O poveste vizuală compusă migălos în mulți ani, cu anotimpuri și stări diferite, care te face să visezi aventuri în sălbăticia acelor locuri sau să meditezi la frumusețea profundă a tot ce ne înconjoară, de la un ‘simplu’ lemn la umbra unui crengi sau aburul apei. Anul acesta au fost publicate multe cărți dedicate culorii, vederii, ochiului uman și fizicii luminii (precum Blue sau Full Spectrum). Iar volumul excelent al lui Gheorghe Popa este ilustrarea perfectă a acelor lecturi.