Gaudeamus 2022
Recomandările și lista mea de cărți (cumpărate ori dorite) de la ediția din acest an a târgului de carte Gaudeamus.
Salutare.
Dacă plănuiești o plimbare printre cărți weekendul ăsta (ceea ce recomand; și voi face și eu), uite ce mi-a atras atenția, ce am recunoscut și ce vreau să citesc din oferta noutăților și lansărilor din acest an.
Alexandra Furnea - Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars (Humanitas)
Probabil cea mai importantă carte din toată lista. Lectură grea, dureroasă, dar obligatorie. Am pierdut, la fel ca voi, bănuiesc, prieteni în tragedia de la Colectiv. An după an, sunt la fel de rupt și plâng la fiecare comemorare, îmi aduc aminte des de mulți dintre ei. Și sunt tot mai furios, ca acea pierdere uriașă de vieți și de potențial… să nu fi fost obscen de inutilă. Mă tem, dar nu cred, încă sper. Și respect enorm vitalitatea și puterea supraviețuitorilor. Iar vocile lor trebuie auzite, amplificate, ascultate.
Ben Rawlence - Granița Pădurii. Marșul copacilor și viitorul vieții pe Pământ (Editura Pilot Books)
Una dintre cele mai bune cărți de natură ale anului, din vreo 300 notabile, în traducerea excelentă (deloc ușor de făcut!) a Laviniei Braniște.
Din colecția de știință a editurii Publica: Otherlands, a lui Thomas Halliday, e și ea în top ‘natură 2022’. Adam Kay scrie foarte bine și amuzant (am văzut abia acum că au făcut și serial din This Is Going to Hurt), iar eu sunt mare fan de cărți de medicină. Iar weekendul ăsta cred că o să-l citesc pe Nicklas Brendborg, poate îl conving să-l aduc la interviu la Biblioteca Exploratorilor.
Tudor Dinu - Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești
Poate ne vedem duminică la lansarea cu autografe a celei mai recente cărți de istorie a lui Tudor Dinu (de la 17.15–17.45, la standul Humanitas). Dar să mă trageți de mânecă, căci sunt ochelarist și nu vă cunosc pe toți.
Pierre Grimal - Civilizația romană
Barry Strauss - Războiul Troian. O nouă istorie
Barry Strauss - Războiul lui Spartacus
Vizuini noi de escapism din ăla bun cu colecția de istorie a editurii Humanitas.
Și noutăți din colecția lor de știință. Prezentate duminică, 11 decembrie, 12.30–13.00, la standul lor. (Vorbitori: Răzvan Rughiniș, Alexandru N. Stermin, Vlad Zografi) Mă duc și să-mi iau autograf de la Sandu Stermin.
The Bookseller of Florence, a lui Ross King, este una dintre cărțile mele preferate! Și m-a făcut, alături de Medici Money, a lui Tim Parks, să petrec Crăciunul trecut într-o Florență aproape pustie, bifând câteva maratoane pe străzile acestui muzeu în aer liber în căutarea personajelor din această istorie incredibil de bună a cărții, artelor și politicii renascentiste. (Adusă la noi de Nemira. Îmi este tare, tare frică de traducere…)
Serhii Plokhy - Atoms and Ashes
Serhii Plokhy - Nuclear Folly
Serhii Plokhy - Nebunia nucleară. O istorie a crizei rachetelor din Cuba (editura Corint)
Recomand tot ce-a publicat și orice va scrie istoricul Serhii Plokhy. Nuclear Folly a fost una dintre cele mai bune și importante cărți de istorie de anul trecut. Și este extrem de relevantă și azi, când toată lumea face tot felul de comparații greșite cu ‘criza rachetelor din Cuba’. Adusă la noi de editura Corint.
Anul acesta, noua lui carte este Atoms and Ashes. From Bikini Atoll to Fukushima, o istorie foarte bună a accidentelor nucleare.
Dan Alexe - Babel. La început a fost Cuvântul
Dan Alexe, Dacopatia şi alte rătăciri româneşti. Ediție revăzută și adăugită
(Tot ce zic acum e că o să-l citesc, Babel, adică. Dar încă mă ‘cert’ cu prieteni lingviști despre Dan Alexe :)) În sensul că-i ascult și învăț de la ei, căci sunt profesori fix pe domeniul ăsta, ca să vin apoi să par deștept, când îl laud sau îl critic.)
Iulian Comănescu - Medina infinită. Călătorii la întâmplare și întâmplări de călătorie
Recunosc că sunt dator cu transcrierea și publicarea interviului cu Iulian Comănescu despre biografia importantă, deși ignorată, a lui Mihnea Constantinescu. O recomand.
O să iau și noua lui carte cu însemnări de călătorie, Medina infinită, căci sunt sigur că o să-mi placă.
Colecțiile Polirom au și ele foarte multe cărți bune. O să stau destul de mult și la standul lor.
Mai ales că vreau noua carte a lui Armand Goșu, căci e una dintre vocile avizate pe spațiul ex-sovietic și Rusia actuală.
O carte importantă, adusă, paradoxal, de editura cu probabil cel mai mare gunoi tipărit din industria noastră a cărții…
Daniel Lieberman - O istorie naturală a exerciţiului fizic. Știința mișcării, a odihnei și a sănătății
Robert Macfarlane - Vechile drumuri. O călătorie pe jos
Cătălin Cioabă - Scrisoare din Tenerife. Povestea unei călătorii dincolo de închipuire
Lecturi ajutătoare (pe canapea) în vacanța de iarnă, pentru planurile de explorare pentru 2023. Jur că voi face mai mult sport, voi călători mai mult și voi fi mai puțin stresat și voi ajunge și-n Tenerife. Vorbesc serios, nu mai zâmbiți așa, ca Cheshire Cat ori șalpele ăla din Cartea Junglei.
Gabriela Tabacu - Orașul găsit în cutie. O cronică afectivă a Bucureștiului (Humanitas)
Pentru că citesc și rețin (parțial) tot felul de lucruri interesante despre Italia, Egipt, Cuba și China, mi-am propus acu’ ceva timp să învăț și cât mai multă istorie românească. Abia aștept să deschid cartea asta, căci vreau să descopăr cât mai multe despre Bucureștiul prin care merg zi de zi.
Cartea va fi lansată mâine, sâmbătă, 10 decembrie (15.00–15.30), la standul editurii Humanitas (vorbitori: Gabriela Tabacu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu)
Spor la citit!
Și weekend fain!