Salutare!
Pornesc astăzi o rubrică la care țin foarte mult, căci cele mai frumoase ori/și importante cărți pe care le-am citit au ajuns la mine prin intermediul prietenilor ori vocilor pe care le respect.
Monica Belițoiu bifează ambele descrieri. Director executiv la ASUR și Deputy Secretary General la European Humanist Federation, Monica citește foarte multe cărți de știință, pe o paletă mare de subiecte, așa că urmăresc mereu la ce dă like, ce cumpără și ce laudă. Unii dintre voi îi sunteți deja prieteni, ori o urmăriți pe FB. Ceilalți o veți descoperi prin lecturile excelente pe care le recomandă mai jos. Not a bad way to meet someone, nu-i așa?
„În această carte, autoarea reunește pentru prima dată o serie de studii de caz, povești și cercetări din întreaga lume care evidențiază modul în care femeile sunt ‘uitate’ zilnic. De la politicile guvernamentale și cercetările medicale, până la tehnologie, mass-media și locuri de muncă, cititorilor le este prezentată lipsa datelor privind femeile și felul în care acest lucru a creat - în mod neintenționat - o lume părtinitoare împotriva femeilor. Exemplele pe care le dă, de la dimensiunea telefoanelor mobile la croiala vestelor antiglonț sau numărul impresionant de femei care sunt diagnosticate greșit în urma unui atac de cord, oferă o imagine clară și șocantă a acestui decalaj. Iar situația devine și mai complicată când îți dai seama că datele care stau la baza politicilor publice sunt colectate greșit sau pleacă de la premise fundamentate eronat. Sper să fie curând tradusă și în limba română, pentru a putea fi citită de cât mai multă lume - poate informațiile ajung și la urechile persoanelor care au un cuvânt de spus în realizarea politicilor publice.”
Trevor Noah - Born a Crime. Stories from a South African Childhood, Books-Express.ro, 40 lei
„De Trevor Noah am auzit prima dată când l-a înlocuit pe Jon Stewart la The Daily Show (urmăream online emisiunea, îmi place mult Jon Stewart). Am căutat apoi clipuri cu el pe YouTube, am văzut câteva secvențe din stand-upuri și mi s-a părut interesant.
Cartea e scrisă în același stil în care vorbește - chiar și momentele îngrozitoare din viața lui sunt povestite cu o urmă de umor. Cred că merită citită pentru a afla mai multe despre apartheid, dar și pentru a înțelege atât diferențele culturale dintre continente, cât și asemănările. E greu de conceput că un copil crescut în sărăcie în Africa, ascuns de familie, a reușit să depășească toate greutățile, să se educe și să ajungă într-o poziție în care îi poate ajuta pe alții și poate influența viețile oamenilor, prin intermediul ONG-urile pe care le susține.”
Frans de Waal - Bonobo și ateul. În căutarea umanismului printre primate, Editura Humanitas, 2017
„Am citit în ultimii ani multe cărți despre moralitate în lipsa religiei (sunt pline de recomandări siteurile și pagini de Facebook ale asociațiilor umaniste). Asta mi-a plăcut în mod deosebit pentru că are o abordare inedită la întrebări precum ‘putem fi altruiști și buni dacă nu suntem religioși?’ sau ‘de unde vine moralitatea?’ și oferă informațiii din cercetarea științifică într-un mod ușor de urmărit și de către cititorii care nu au specializare de biologi. Traducerea lui Frans de Waal în limba română e un lucru foarte bun pentru mișcarea umanistă și cred că societatea are doar de profitat de pe urma lecturii cărților lui. Mi-a plăcut în mod special când a zis:
“Provocarea cea mare este să mergem mai departe, dincolo de religie și, mai ales, dincolo de moralitatea privită de sus în jos. Cele mai cunoscute «legi morale» ale noastre nu sunt decât niște rezumate post factum a ceea ce noi considerăm moral, fiind însă limitate ca sferă de acțiune și pline de hibe. Originile moralității sunt mult mai umile și sunt ușor de recunoscut în comportamentul altor animale. Descoperirile științifice din ultimele decenii contrazic perspectiva pesimistă potrivit căreia moralitatea e o spoială subțire menită să acopere răutatea înnăscută a omului. Dimpotrivă, e limpede că dacă trecutul nostru evolutiv nu ar fi decurs așa cum a decurs nu am fi ajuns niciodată atât de departe.”
Rebecca Skloot - Viața nemuritoare a Henriettei Lacks, Editura Publica, 2018
„O carte despre etică, rasă și medicină, din care afli ce descoperiri științifice s-au făcut datorită celulelor nemuritoare HeLa. E despre Henrietta lacks, o femeie căreia în 1951 i s-au recoltat celule fără acordul ei și fără ca ea să știe. Celulele Henriettei au fost cumpărate și vândute în milioane de doze, dar, cu toate acestea, până de curând, ea a rămas un personaj aproape necunoscut.
Din 1951 și până în prezent, acele celule au jucat un rol important în lumea medicală, de la dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, la cartografierea genomului uman și studii despre clonare.”
Scott Kelly - Endurance: My Year in Space, A Lifetime of Discovery, Books-Express, 50 lei
„Încă din copilărie mi-a plăcut să citesc SF-uri și, pe măsură ce am crescut, am tot urmărit progresele făcute în domeniul explorării spațiale, ‘bifând’ lucrurile care au devenit realitate din cărțile scrise cu zeci de ani în urmă. M-a entuziasmat proiectul NASA de a analiza cum este corpul uman afectat de timpul petrecut în spațiu, așa că am urmărit pe social media știrile despre gemenii astronauți, Mark & Scott Kelly - unul a petrecut 340 de zile consecutive în spațiu, în timp ce fratele său a rămas pe Pământ. Dincolo de informațiile științifice oferite de cercetători în urma analizelor și observațiilor făcute pe cei doi astronauți, am așteptat cu nerăbdare să citesc cartea lui Scott Kelly, să văd cu a fost experiența asta pentru el. Probabil nu o să am vreodată bani să ajung în spațiu ca turist spațial - categoric nu am pregătirea necesară să merg ca astronaut :) -, dar cartea asta m-a făcut de câteva ori să simt că aș fi și eu acolo, pe Stația Spațială, uitându-mă spre Pământ. Cartea e inspirațională, motivațională și oferă un mesaj optimist, plin de speranță, pentru exploratorii viitorului. Te face să vrei să ai o viață cât mai lungă, pentru a vedea ce descoperiri vor mai face oamenii de știință și cum va arăta lumea în viitor.”