O regulă nescrisă este că, atunci când ai de-a face cu un astronaut, asculți cu mare atenție, căci ai ce învăța!* Iar Buzz Aldrin, unul dintre cei doi astronauți care au ajuns prima dată pe Lună, pe 21 iulie 1969, este printre cei mai impresionanți indivizi, cu o experiență de viață care a inclus extreme în ambele direcții. S-ar putea ca printre cititorii acestei reviste să fie cîțiva norocoși care să-l fi și cunoscut/ascultat live pe Buzz Aldrin, însă restul trebuie să ne mulțumim cu metoda indirectă a cărților sale. Din fericire, este un autor prolific, cu șapte cărți până acum, ultima dintre ele, No Dream Is Too High, fiind lansată anul acesta, în aprilie.
(* Nu întotdeauna, desigur, căci au mai fost cazuri în care unii astronauți au luat-o razna cu religia ori politica.)
Este o carte de memorii, în care Aldrin vorbește atât despre aventurile sale ca astronaut și de călătoria sa pe Lună (cartea include, de exemplu, și discursul lui Nixon pregătit în caz că astronauții mureau în misiunea Apollo 11), cât și despre viața sa de după acel super- apogeu profesional. Este o colecție de anecdote și de episoade istorice și personale folosite ca fundal pentru sfaturile sale (la propriu) pentru cititori. Ne vorbește sincer despre viața lui, cu luciditatea seniorului**, despre ambiție, muncă, prietenie, frică, moartea celor dragi, depresie și dezamăgiri, dar cu un mesaj optimist, de mare entuziasm pentru viață, în general, și, legat de astronomie, pentru explorarea în continuare a sistemului solar (cu țintă principală „obsesia” lui Aldrin: Marte).
Poți s-o consideri o carte excelentă de management, scrisă de liderul echipei responsabile de succesul plasării pe Marte a roverului Curiosity la capătul celebrelor „7 minute de teroare” (un super-robot de o tonă, extrem de scump și de important, coborât cu o macara plutitoare, după o intrare de foc în atmosferă...) Adam Steltzner își povestește experiența profesională de la JPL și lecțiile pe care le-a învățat în principalul centru din lume de explorare spațială.
Rise of the Rocket Girls
Nathalia Holt, 2017
Books-Express.ro, 93 lei
O istorie binevenită a femeilor care au contribuit, aproape anonim, la explorarea spațială - un domeniu în care laurii au revenit mult timp doar bărbaților. La începuturile JPL, cuvântul „computere” desemna de fapt un grup de femei responsabile cu calculele matematice necesare operațiunilor inginerești din anii 1950. Treptat, femeile au devenit apoi și creatoare de software și ingineri, având roluri esențiale în misiunile istorice de explorare a sistemului solar.
15 Million Degrees
A Journey to the Centre of the Sun
Lucie Green, 2017
Books-Express.ro, 57 lei
Lucie Green este profesor de fizică și cercetător la University College London, specializată în atmosfera Soarelui, în special în misteriorul său câmp magnetic. Noua ei carte (titlul se referă la temperatura din miezul stelei noastre) e scrisă deci de un specialist care știe atât ce vorbește, cât și cum să explice. Este ideală astfel pentru cei care vor să învețe mai multe despre cea mai importantă stea de pe cerul nostru.
Cartea semnată de Jamie Doran și piers Bizony, Starman, este cea mai bună biografie pe care am citit-o până acum a lui Gagarin, personaj a cărui istorie este încețoșată deseori de propagandă și anecdotică.
Trezirea Leviatanului
James Corey, 2016
Editura Paladin, 31 lei
Dacă ți-a plăcut prima serie din The Expanse (cel mai bun serial SF din ultimii ani), poate te interesează și cărțile care au stat la baza scenariului. Trezirea Leviatanului este primul din cele patru romane din seria The Expanse, tradus și publicat de editura Paladin. cartea, plină de „imaginație realistă”, a câștigat în 2012 și premiul Hugo pentru cel mai bun roman SF al anului.
Teorema vie
Cédric Villani
Humanitas, 28 lei
Fără matematică, nu am avea astronauți și nici roboți pe Marte. Iar dacă vrei să intri în mintea unuia dintre cei mai buni dintre matematicienii actuali, cel mai bine citești Teorema vie a francezului Cédric Villani (câștigătorul Medaliei Fields în 2010!), lansată în 2016 în limba română la editura Humanitas, în prezența autorului. Cartea este o istorie intelectuală captivantă, scrisă ca un jurnal, accesibil și „muritorilor”, a procesului descoperirii unei teoreme noi.